All-Terrain Vs Mud-Terrain: Cum să îți alegi anvelopa Off-Road perfectă pentru aventura ta?

Alegerea unor anvelope cu o bună reputație este foarte importantă, mai ales când vine vorba de cele off-road. Este critic să cunoști tipul de anvelopă care se preteaza cel mai bine nevoilor călătoriei tale.

Utilizarea unor anvelope off-road incorecte, în timpul exploatării unor zone îndepărtate poate conduce la situații nefavorabile. De la a ramane blocat in noroi la a nu avea aderenta adecvata în timpul urcarii unor dealuri stâncoase, poți sa ajungi la întârzieri în călătoria ta sau sa fii pus în situații periculoase.

Emudding tipur anvelope all-terrain vs mud-terrain: cum să îți alegi anvelopa off-road perfectă pentru aventura ta?

Tineti minte, anvelopele sunt singurul contact intre autovehicul si sol.

Suntem aici, alături de tine, să te ajutam. Citeste in continuare, descrierile celor 2 tipuri de cauciucuri off-road și selectează ce opțiune ți se potrivește cel mai bine.

Tipuri de anvelope Off-Road

Înainte de a începe demersurile in vederea achizitionarii anvelopelor, este strict necesar sa intelegem diferențele de baza intre cele 2 modele:

  • All-Terrain
  • Mud-Terrain

Caracteristicile anvelopelor All-terrain si Mud-Terrain variază foarte mult, de aceea este important să punem în balanță avantajele și dezavantajele acestora.

Ce sunt anvelopele All-Terrain?

Anvelopele All-terrain, cunoscute drept A/T, prezintă profilul benzii de rulare și flancuri mult mai robuste, față de anvelopele all-season similare pentru călătoriile pe autostrada.

Acest lucru permite anvelopelor All-terrain să gestioneze sarcini off-road, în timpul traversării diferitelor tipuri de teren, în cadrul unei activități de explorare.

De asemena prezintă un model unic de tăieturi pe profilul benzii de rulare care ajută la diminuarea la maxim a zgomotului produs în timpul rulării. Acest lucru face din anvelopele All-Terrain o alegere exceptională daca sunteți in căutarea unei anvelope care să vă satisfacă atât nevoile de zi cu zi cât și nevoile off-road.

În completarea design-ului accentuat al benzii de rulare, flancurile anvelopelor All-terrain au diferite structuri/forme pentru o priza mai bine pe stânci/roci și alte trasee care prezintă obstrucționări. Un exemplu de anvelope All-terrain ar fi BF Goodrich KO2, cu care poți ataca cu succes un traseu indiferent de vremea de afară dar care sunt și silențioase la drum întins și au o durată de viață îndelungată.

Emudding all terrain all-terrain vs mud-terrain: cum să îți alegi anvelopa off-road perfectă pentru aventura ta?

Pentru aceste motive, mulți adepți ai fenomenului off-road aleg anvelopele All-terrain. Acestea sunt o combinație perfectă între o anvelopă de cursă lungă și una cu care poti străbate munții.

Anvelopele All-terrain sunt menite să ofere maximum într-o manieră acceptabilă. Indiferent de starea de spirit a Mamei Natura, anvelopa All-terrain are un comportament admirabil, cu o performanta off-road solidă, susținută de confort, durabilitate și zgomot redus.

Limitele anvelopelor All-Terrain

Totuși, anvelopele all-terrain au limitele lor. Dacă drumul urmat te conduce prin tone de noroi sau cățăratul pe stânci te face mai fericit decât condusul printr-un traseu murdar sau o evadare pe pietriș, atunci anvelopele Mud-terrain prezintă alegerea mai înțeleaptă.

Nu iți dorești să te învârți dacă noroiul sau nămolul de pe anvelopele all-terrain nu se curăță în mod adecvat. De asemenea îți vei dori o aderență excepțională atunci cand întâmpini situații delicate.

Anvelopele all-terrain sunt concepute cu precădere pentru toate tipurile de teren. Însa nu sunt anvelope off-road special fabricate pentru abordare unor trasee dificile/dure sau pentru suprafețe cu o consistență densă de noroi.

Ce sunt anvelopele Mud-Terrain?

Anvelopele Mud-Terrain sau M/T, prezintă caneluri supradimensionate, mult mai agresive în profilul anvelopei. Pot fi compărate cu o gheară, trecerea prin zone noroioase fiind mult mai facilă.

Flancurile sunt întărite și prezintă un design cu proeminente dure, lucru ce permite anvelopelor să depășească zone cu bolovani sau buturugi ori zone cu noroi, cu ușurință. Aceste anvelope sunt concepute pentru a ajuta șoferii să cucerească orice tip de traseu, indiferent de gradul de dificultate.

În plus, în comparație cu cele All-Terrain, anvelopele Mud-terrain sunt proiectate să confere un plus de aderență chiar și atunci când autovehiculul parcurge o zonă cu o înclinație mare, datorită profilului agresiv al benzii de rulare.

În general au o mai mare distanță între caneluri, pentru o curățare mai eficienta a benzii de rulare. Astfel, ne putem continua aventura fără opriri inutile.

O anvelopă pe care o recomandăm cu drag, fiind o alegere solida, este anvelopa BF Goodrich KM3 M/T. Un atuu al acestei anvelope Mud-Terrain îl reprezintă faptul că elimină surplusul de noroi din trenul de rulare mult mai ușor față de o anvelopa All-Terrain, astfel aderența nu este diminuată.

Acest aspect, împreuna cu flancurile intărite și aderența excelentă, poate transforma orice autovehicul 4×4 într-o adevărată capră neagră, care poate ajunge în orice zonă greu accesibilă – sau atât cât îți permite suspensia autovehicului.

Dacă ești în căutarea unei anvelope dedicate pentru off-road, care își curăță singura trenul de rulare și care te va ajuta în drumul tău spre victorie, atunci anvelopa Mud-Terrain este un pariu câștigat.

Emudding anvelopa mud terrain all-terrain vs mud-terrain: cum să îți alegi anvelopa off-road perfectă pentru aventura ta?

Sfaturi pentru achiziționarea anvelopelor Off-Road

Pretul anvelopelor off-road este stabilit de mai multi factori:

  • calitatea și tipul anvelopei
  • mărimea anvelopei
  • performanțele acestora
  • brand-ul din care fac parte (BF Goodrich, Maxxis, Hankook, Austone, Yokohama etc.)

În general, prețul unei anvelope off-road pornește de la 500 lei și poate să sară de 2000 lei dacă vorbim de o anvelopă de 40 inch sau mai mare. Brand-urile reșapate pot fi mai ieftine dar, la urma urmei, primești pentru ceea ce plătești.

Dacă parcurgi trasee în zone izolate sau trasee montane în mod regulat, trebuie să iei la tine o jantă de rezerva de aceeasi dimensiune sau cel putin un kit pentru pană. O jantă de schimb poate fi montată în siguranță pe cupolă, pe un sistem after market pentru roata de rezervă sau chiar în locul original pentru aceasta.

Cunoașterea tipului de teren pe care urmează să îl parcurgi precum și dimensiunea anvelopelor sunt esențiale înainte de a te hotarâ să le achiziționezi.

Poti lua legatura cu magazinul nostru de specialitate, pentru a te ghida în alegerea dimensiunii perfecte. Noi îți stăm la dispoziție pentru orice nelămurire! Avem experiență acumulată, multe informații strânse și te putem ajuta cu sfaturi indiferent de scopul călătoriei tale.