Explicație mărimi anvelope

Cum interpretăm numerele?

Mărimile înscripționate pe anvelope pot fi confuze. Unele numere de pe peretele lateral al anvelopelor sunt exprimate in milimetri, în timp ce altele în inchi. În plus, mărimea adecvată pentru mașina, vehicolul sau trailerul tău poate diferi în funcție de carosabilul și modul în care conduci (te deplasezi).

Semnificatia mărimii anvelopelor

Explicație mărimi anvelope

Mai jos găsiți ce semnifică fiecare număr și indicator de pe anvelopă, și cum să l-e interpretați:

A: Tipul anvelopei: Prima literă din cod semnifică clasa din care face parte anvelopa

P – Anvelopă pentru autovehicole ce transportă pasageri. Clasa P include mașini personale, crossovere, mini autobuze, și mașini mai mici de tip pick-up.
LT – Anvelopă cu încărcare ușoară, conceput pentru utilaje cu remorcare ușoară, sau pentru cei ce caută o opțiune mai heavy-duty. În general cu aceste anvelope sunt echipate mașini ușoare sau SUV.
ST – înseamnă încărcare specială. Această categorie este adecvată pentru Trailere, inclusiv cele cu a cincea roată, rulotele de călătorie, precum și pentru barcă sau remorci utilitare.
Dacă nu este nici o literă înainte de primul număr, aveți o anvelopă cu dimensiuni europene. Și aceasta se măsoară în milimetri, însă s-ar putea să aibă o capacitate de încărcare diferită față de anvelopele din clasa P sau LT.
B: Lățimea anvelopei: Cele trei numere urmate de litere indică lățimea anvelopei (de la o margine la alta, anvelopa privită de sus) în milimetri. Acesta se poate numi și sectiunea lățimii.

C: Raport lățime-înălțime: Slashul dintre cele două numere indică raportul dintre lățimea și înălțimea anvelopei. Cu cât este mai mare acest raport, cu atât este mai înaltă anvelopa.

Înălțimea anvelopei este trecut în procente pe partea laterală a acestuia. Este înălțimea părții laterale a anvelopei, măsurată de la marginea jantei până la vârful anvelopei, exprimată ca un procent din lățime.

În acest exemplu pe anvelopă este inscripționat 65, ceea ce înseamnă că înălțimea anvelopei este 65 la sută raportat la lățimea anvelopei.

D: Tipul de construcție: Este singura literă care îți oferă informații cu privire la construcția internă a anvelopei.

E: Diametrul jantei: Înălțimea totală a jantei, exprimată în inch.

F: Indexul de încărcare: Indicele de încărcare corespunde sarcinii maxime pe care anvelopa o poate suporta. În exemplul dat, indexul de încărcare este de 89, ceea ce înseamnă că anvelopa suportă o greutate de 580 de kilograme.

G: Indice de viteză: Ultima literă reprezintă indicele de viteză. Acesta indică viteza maximă de deplasare cu care putem călători în siguranță, o perioadă consistentă de timp. O anvelopă cu un indice de viteză mare ajută la manevrarea mașinii chiar și la viteze mai mari.

Dacă doriți să montați anvelopa de dimensiune diferită de cel original vehiculului Dumneavoastra, va sfatuim sa contactați un expert in anvelope, sau consultantul nostru la 0724308632. Aflați dacă anvelopele și roțile pe care urmează sa l-e montati sunt potrivite pentru suspensia, transmisia și caroseria vehiculului Dumneavoastra.